Finsehytta renovation to start in spring 2020

In the spring of 2020, renovation of the main cabin at Finse starts. In 2019, DNT built Brebua, which will be a self-service cabin throughout the building period.
In the spring of 2020, renovation of the main cabin at Finse starts. In 2019, DNT built Brebua, which will be a self-service cabin throughout the building period. Foto: Kari Merete Horne

DNT has decided to start the renovation of the main cabin at Finse. Work will start after the 2020 winter season, so Finsehytta will be open as usual this winter.

Finsehytta has long needed upgrading.

The planned building project has been postponed for several years, awaiting financing. A new, less ambitious project has been developed jointly with OBAS Vest AS, and DNT has arranged most of the financing.

So DNT now is pleased to announce the start of the building project.

"The new Finsehytta will be sizeably upgraded. Improvements include a larger common room, a larger dining room, and a new kitchen. The facade facing Finse Station will be renewed." - Anders Gjermo, DNT Oslo og Omegn chief building manager.

Finsehytta will operate as usual this winter, with the following opening hours: 1st March to 19th April* Brebua will then be part of Finsehytta as a staffed lodge and not as a self service cabin. (*Advance booking only 17th-19th April, the weekend of Skarverennet, the cross-country citizen's race along the Hallingskarvet mountain range.)

Building work is scheduled to start 20th April 2020.
The goal is for all plans including the building permit, to be available before Easter, so that all work will be completed in 2021. The Finsehytta staffed lodge will be closed throughout that period. The time of opening of the new Finsehytta will be determined in the first phase of the building project.

The new Brebua will be open throughout the building period
Throughout the building the new Brebua self-service cabin will be open for hikers, and there will be a cabin warden. Brebua has 44 bunks and is located near the main building.

Stays at Brebua must be advance booked. This is because the need for bunks may be large compared to cabin capacity. Advance booking of bunks will be available in January


More information on the main cabin building project is under the photo:

DNT Oslo og Omegn Chief building manager Anders Gjermo looks forward to the start of work on the main building. Here he's in front of the new Brebua.
DNT Oslo og Omegn Chief building manager Anders Gjermo looks forward to the start of work on the main building. Here he's in front of the new Brebua.

On the New Finsehytta project
As seen from its outside, the middle section of Finsehytta will be extended with a two floor building to the north, the side facing Finse Station. A smaller section that now has a drying room and showers will be extended with one floor. The south facade facing the Hardangerjøkulen mountain will be unchanged.

The cabin will be considerably upgraded, but its number of bunks will be unchanged, as DNT doesn't have permission to increase its capacity.

Project summary

  • Addition and extension together increase space by 380 square metres.
  • Some 580 square metres of the existing Finsehytta will be rebuilt.
  • New main entrance accessible to persons with disabilities.
  • Larger common and reception area and toilets accessible to persons with disabilities.
  • Two new living rooms on second floor; may also be used as course/class rooms.
  • Larger dining room and new kitchen.
  • New goods reception and improved goods flow in kitchen.
  • Guest shower capacity doubled.
  • 3 new dormitories in addition (old dormitories disbanded).
  • New 2 and 4 bunk rooms in addition.
  • New drying room, mattress and linen storage room.
  • New toilets.

Planned use of solar energy
Finsehytta is well located and oriented to exploit solar energy. DNT hopes to obtain financing of solar collectors to heat water and solar cells to supply part of the electricity need.


Previous plan abandoned
The New Finsehytta is not the major project envisioned in Project Finse 2018. It was an Asplan Viak concept project for complete rebuilding of the cabin. DNT long hoped that it would be feasible, but failed to find financing for it. DNT thanks Asplan Viak for its enthusiastic cooperation.

Finsehytta viewed from Finse Station: The middle part of the cabin will be upgraded and extended. The new addition will be conspicuous in the view from the station. The facade facing Hallingskarvet will not be changed.

Skrevet av Heidi-Anita Sanden 18. november 2019