Rallarvegen er kanskje Norges fineste sykkelvei. Denne veien strekker seg gjennom 80km med nydelig landskap og ble laget da "Rallarene" skulle bygge Bergensbanen.

For leie av sykkel, ta kontakt med Finse 1222 eller Haugastøl Sykkelutleie

Haugastøl - Finse 27 km

Rallarvegen


Informasjon fraRallarvegen.com- Haugastøl Turistsenter:

 
Rallarvegen starter 1000 meter over havet rett ved Haugastøl Turistsenter. Haugastøl kan nåes med egen bil langs Riksvei 7, eller via tog på Bergensbanen. (togstasjonen ligger 800m fra Haugastøl/Rallarvegen).

Det er godt med gratis parkeringsplasser i umiddelbar nærhet til Rallarvegen og hotellet.

Hvis man ønsker en fin dagstur med barn er turen mellom Haugastøl -Finse eller Finse-Haugastøl perfekt. Veien er i forholdvis god stand, og 27km er stort sett overkommelig for de fleste. Mange tar toget en vei, og sykler tilbake.

Strekningen har en stigning på 222 meter. Underveis vil du oppleve mektig natur, og mange flotte broer, vokterboliger og Nygård gård som var den høyesteliggende drevne gården til langt ut på midten av 1900 tallet. Du vil også passere Storurdivatnet og Storurdi vokterbolig som ligger 1150 moh.

Du vil se den nye og moderne jernbanetraseene som er bygget for å tåle tog som kjører med høyere hastighet enn dagens. En ny tunnel, Gråskallen er bygget og du sykler forbi snøskjermer som skal hindre snøen fra å føyke til i sporet slik at det blir ufremkommelig. Dette er viktige bidrag i å videreutvikle Bergensbanen til å bli en mer moderne bane samtidig som den stadig blir mer pålitelig og driftssikker. Bruk litt tid på å se på alt som er blitt til ved håndemakt langs denne strekningen.

Finse ligger 1222 moh og er Bergensbanens høyestliggende stasjon. Du vil finne mange muligheter for fine fotturer ikke minst til Hardangerjøkulen vest for stasjonen. Vi kan varmt anbefale en guidet tur til Hardangerjøkulen med Jøklagutane. Et besøk på Rallarmuseet, hvor du kan se hvordan rallaren levde, hvilke redskap og hjelpemidler de hadde til å bygge Bergensbanen med, er obligatorisk for deg som skal sykle Rallarvegen.

Vår sykkelutleie på Finse har åpent fra 15 Juli - 20 September.

Finse - Hallingskeid 21 km

Snø Rallarvegen

Når du sykler vestover fra Finse strømmer naturopplevelsene mot deg. Bruk tiden, sug inn inntrykkene, og nyt dem. La deg imponere av de storslagne og mektige fjell, med Hardangerjøkulen i vest som troner høyest med sin enorme kappe av hvit og asurblå evig is. Bruk litt tid på naturen rundt deg, ikke sjeldent kan du få øye på villrein i området. Legg også merke til de mange, vakre fjellblomstene langs veien.

Du kan se hvordan menneskene som i mange år kjempet under alle værforhold for å holde jernbanen mellom Bergen og Oslo åpen levde. Du ser vokterboligene hvor banevokterne levde sammen med sine familier. Du sykler forbi vokterboligene i Sandå, Slirå, Fagernut, og Grjotrust.

Fagernut som ligger 1310 moh er den høystliggende vokterboligen i Norge. Her bodde det banevoktere fra 1904 til 1964. Du passerer Fagervatn 1343 moh som er det høyestliggende punktet på turen.

Om sommeren driver Rallarmuseet kafe i Fagernut vokterbolig. Her selges kaffe, vafler og den tradisjonelle sluskesuppen. Du får anledning til å se inn i en vokterbolig der en del av innredningen og interiøret er tilbakeført til slik det var i Bergensbanens første tid.

Langs veien oppleves skjæringer, fyllinger og tunneler som får deg til å tenke på alt slitet som er lagt ned, og du vil stadig se håndverkskunst av ypperste klasse når du passerer steinbygde murer, stikkrenneåpninger, og jernbanebroer. Snøskjermer og snøoverbygg forteller deg om menneskenes tøffe og ville kamp mot kong vinter.

Hallingskeid - Vatnahalsen 17 km

Klevagjelet

I den første ingeniørboligen er det en selvbetjent turisthytte som er åpen hele året. Legg merke til gressletten i bunnen av dalen. Fram til svartedauden ble det holdt marked der. Om sommeren satte Hallingdøler, Sogninger, Hardinger, og Vossinger hverandre stevne. De hadde marked og konkurrerte - drakk og slåss.

Nedover dalen fra Hallingskeid til Myrdal kan du se hvordan jernbanelinjen ligger på en hylle i fjellet. Se for deg rallarne som bygget dette stykke jernbane og tenk deg hvilke utfordringer de sto overfor. Dette er et parti hvor det ofte går snøskred om vinteren. Klevabrua er en vakker og imponerende bro med steinhvelving som du legger merke til før du sykler ned det ville og fascinerende Klevagjelet.

For de leseglade kan Jan Guillous bok Brobyggerne anbefales, om man vil lese mer om historien om byggingen av Klevabrua.

Etter bruen går veien på en smal hylle uten sikring så vær varsom og gå av sykkelen på dette partiet av veien. På vei mot Vatnahalsen sykler du forbi Seltuft, her finnes det steinalderboplasser, og Reinungavatn.

Vatnahalsen er en holdeplass på Flåmsbana, her finner du også Vatnahalsen Høyfjellshotell.

Herifra velger du vei, enten til Myrdal og Voss, eller til Flåm. Det er to km til Myrdal, der kan du gå på toget og reise både øst- og vestover.

Flåmsdalen 17 km

Flamsbana
​​​​​​​

Flåmsdalen er en imponerende vestlandsdal med Nordeuropas bratteste jernbane, Flåmsbana. Den er 20 km lang, har 20 tunneller og en høydeforskjell på 865 m. Flåmsbana er en verdenskjent togstrekning. Hver sommer reiser det nesten 700 000 turister med banen, og til Flåm kommer det over 150 cruisebåter med turister som opplever en reise med Flåmsbana hvert år.

Fra Vatnahalsen snor Rallarvegen seg i 21 krappe slynger til Kårdal som er øverste gården i Flåmsdalen. Det er til tider smal og bratt vei, så det anbefales å trille sykkelen. Fra Kårdal forsetter veien gjennom den ville Flåmsdalen forbi Berekvam og Dalsbotten. På veien fra Dalsbotten og nedover mot Hårreina ser du den mektige Rjoandefossen på venstre side. Etter ar du har syklet fra Hårreina vil du se den tjærebrune Flåm kirke, fra 1667, som ligger vakkert i til i landskapet.

Dikteren Per Sivle er født på gården ved siden av kirken, og du kan se bautasteinen som er reist til minne om han. På veien videre nedover til Flåm kan du beundre det naturskjønne kulturlandskapet nederst i Flåmsdalen.


(Kilde: Rallarvegen.com- Haugastøl Turistsenter)