FINSEHYTTA ER NY OG KLAR TIL ÅPNING 2. JULI!

Nye Finsehytta 25. juni 2021. I front den gamle og den nye Brebua.
Nye Finsehytta 25. juni 2021. I front den gamle og den nye Brebua. Foto: Roy-Erik Sund

Det store byggeprosjektet på Finsehytta er ferdig og 26. juni ble "nye" Finsehytta offisielt åpnet. Fredag 2. juli åpner dørene for vandrerne, og da vil du bl.a. oppleve nytt inngangsparti, et stort og åpent resepsjonsområde, flere nye soverom og dusjrom, nytt tørkerom og fra spisesalen som er blitt større ser du inn på det nye kjøkkenet. Velkommen!

Foto: Jan-Petter Røisgaard

Når du besøker Finsehytta denne sommeren og høsten, kommer du til en "ny" hytte, i hvert fall en påbygget og ombygget hytte. Det er bare en fløy og "tårnet" som er som tidligere.

Resepsjonen er blitt stor og lys

Du som har vært her før, vil nok merke det aller mest i inngangspartiet og resepsjonen. Det er bygget på mange kvadratmeter og du kommer nå inn i et stort inngangsrom med knagger og benker. Det er her du henger av deg og setter fra deg støvlene. Legg merke til de flotte, gamle treskiene som er integrert i klesstativene. 

Videre kommer du inn i resepsjonen som har blitt mye større og lysere, med vinduer både mot Jøkulen og Finse stasjon. Her er det fine sittegrupper fra Bekken Snekkerverksted, "minglebord" rundt søylene og en superlekker resepsjonsdisk, ja, det varer nok ikke lenge før du har kjøpt deg noe å drikke (kanskje Edvards hjemmebryggete sider eller øl) eller litt snack og satt deg ned ved vinduene for å nyte den spektakulære utsikten.

Ombruk

Mye er nytt og oppgradert på Finsehytta, samtidig som ombruk har vært et viktig prinsipp i byggeprosjektet. På Finse er det hverken enkelt å få varer tilsendt eller å kvitte seg med ting man ikke ønsker å beholde. Både miljøhensyn og logistikk ligger til grunn for smart ombruk i byggeprosjektet. Det er lagt vekt på å utnytte alt som kan ombrukes, f.eks. har både senger, hyller, innvendige dører, isolasjon, murstein, plank og og annen trelast blitt brukt om igjen.

Finsehytta og nye Brebua har til sammen det samme antall senger som tidligere. Men det finnes ikke lenger sovesal på Finsehytta. Det er kommet til nye, koselige soverom som har fått ledlys og usb-uttak. Dessuten er det nye dusjrom for damer/herrer, og gamle og trange toalettavlukker er blitt større ved at vaskene er flyttet utenfor. Det er også byttet avløpsrør og septiktank. 

Finsehytta har fått nytt bagasjerom, og stort vaskeri der tørkerommet var før, og de nye tørkerommene har en fiffig anordning med fastmonterte kleshengere som du kan henge det våte tøyet ditt på.  Kjøkkenet er blitt større og er åpent ut mot spisesalen, noe som gir hyggelig kontakt inn til gjestene. 

Tilrettelegging for bevegelseshemmede

Finsehytta er i ferd med å få fin, rullestolvennlig inngangsrampe. Gangen er blitt romslig og har HC-toalett. Resepsjonen er også stor og romslig, og øverste etasje i Brebua er tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Bestyrer Rigmor viser stolt frem det nye inngangspartiet.
Bestyrer Rigmor viser stolt frem det nye inngangspartiet. Foto: Siri G. Bekkhus
Ordfører i Ulvik, Hans Petter Torbjørnsen, klipper snoren.
Ordfører i Ulvik, Hans Petter Torbjørnsen, klipper snoren. Foto: Roy-Erik Sund

Når DNT nå har satset på Finsehytta, betyr det også mye for Finsesamfunnet

Finsehytta åpner for sesongen fredag 2. juli. En uke tidligere ble hytta offisielt åpnet med snorklipping, tur til Jomfrunuten, omvisning i bygget, tre retters middag, taler og gaver. Samt After-dinner-blues med Hungry John og Freddy Johnsen, en del av bandet Hungry John and the Blue Shadows. Som kommer tilbake til Bluesfestivalen på Finsehytta i juli neste år!

Det var ordfører i Ulvik, Hans Petter Torbjørnsen, som klippet snoren og erklærte nye Finsehytta for åpnet. I talen sin la han vekt på hvor viktig det er både for Ulvik kommune og for Finse at DNT har tro på stedet. - Ved å satse på Finsehytta har DNT gitt et signal som betyr svært mye for kommunen, sa ordføreren.  

I talene ble det lagt vekt på at den nye hytta betyr mye ikke bare for hyttas gjester og de ansatte, men også for hele Finsesamfunnet og for Ulvik. Det kom også frem ønsker og håp om et godt samarbeid mellom Finsehytta og Hotel Finse 1222, BaneNor og Fjellstyret og hytteforeningen.

Takk til de som har bidratt som frivillige

I fortellingen om nye Finsehytta, må vi huske alle som har bidratt som frivillige. Blant dem er Margaret Myhra, Lisa Torgersruud og Asta Høyland. Alle tre har brukt mange timer her på Finsehytta.

De har blant annet lagt på plass sengebunner, båret og lagt på plass madrasser og lagt på sengetøy. De har vasket byggestøv av 100 stoler, satt møbelknotter under 70 stoler (det blir mange stolben!), vasket vindfanget, og ryddet og malt. 

Margaret har vært på Finsehytta i mange dager nå, og her har hun plukket blomstene som skal få pryde bordene under kveldens middag.


17.mai feiring ved Finse skole 1924. Foto: Anders Beer Wilse, Digitalt Museum
17.mai feiring ved Finse skole 1924. Foto: Anders Beer Wilse, Digitalt Museum

Historien

Finsehytta ble overtatt fra Direktoratet for Fiendtlig Eiendom i 1947 av Den Norske Turistforening og har vært drevet som betjent turisthytte siden 1949.

Det var tyskerne som bygget grunnlaget for det som skulle bli Finsehytta. Under andre verdenskrig prøvde de å bygge en flyplass på Hardangerjøkulen. Dette var et av mange hemmelige prosjekter tyskerne hadde under krigen, og grunnen til at alle tog som kjørte forbi Finse måtte dekke til rutene slik at passasjerene ikke kunne se ut. Planene om å bygge flyplassen ble avsluttet da det første flyet som tok av på isbreen falt ned i en sprekk, til tross for de mangfoldige sekkene med sagflis som var blitt fraktet til Finse for å dekke til sprekkene i isen.

Det var brakkene som tyskerne bygget for testing av flymotororer og arktisk utstyr  som ble til Finsehytta.

Hytta har lenge trengt en renovering, og på grunn av vanskeligheter med å skaffe finansiering, ble det bygget ny selvbetjent hytte først; nye Brebua. Ønsket var å fornye Finsehytta for 80 millioner, men løsningen ble til slutt påbygging/ombygging for ca 20 millioner. 

Takk til de som har gjort Finseprosjektet mulig:

  • Spillemidler fra Kulturdepartementet
  • DNTs hyttefond
  • Sparebankstiftinga Hardanger
Nye Finsehytta
Nye Finsehytta Foto: Kari Merete Horne

Les mer om Finsehytta 

Gleder seg til å åpne den nye hytta!

- Dette betyr alt, sier bestyrer Rigmor Sæbø. Sammen med Edvar har hun drevet Finsehytta siden 2008.  De går nå inn i sitt fjortende år som bestyrere.

Allerede fra starten så de at byggene trengte renovering. Fra omtrent 10 000 overnattingsdøgn i løpet av årets to sesonger har tallet steget til omkring 16 000 mens Edvar og Rigmor har vært bestyrere.

- Dagene kommer nå til å bli helt annerledes og mye bedre for oss som driver stedet, sier Edvar. Begge er jublende glade over at byggeprosjektet nå er i mål.

På bildet står de sammen med styreleder i DNT Per Hanasand, styreleder i DNT Oslo og Omegn Christian Reuch og daglig leder i DNT Oslo og Omegn, Henning Hoff Wikborg.

Rallarvegen, strekningen fra Finse til Flåm. Foto: André Marton Pedersen
Rallarvegen, strekningen fra Finse til Flåm. Foto: André Marton Pedersen

Rallarvegen

Rallarvegen ble bygget side om side ved den nye jernbanen mellom Bergen og datidens Christiania (Oslo) på begynnelsen av 1900-tallet. Formålet var å frakte utstyr og varer til det pågående arbeidet på jernbanen. Historien om Finse som bygd er tett knyttet til byggingen av jernbanen. Samfunnet vokste som en konsekvens av bygging og vedlikehold på Bergensbanen. Sammen med turisme gav jernbanen liv til Finse.

Rallarvegen er oppkalt etter de som bygget den: Rallarene. Dette var arbeidere som bygget veier og jernbaner på denne tiden. Mange av dem kom fra Sverige.

Jernbanen sysselsatte mange mennesker, og på det meste bodde det over 200 personer på Finse. Ett levende samfunn med kirke, skole og butikk.

Modernisering og effektivisering har gjort mange av datidens jernbanejobber overflødige. I dag er det turisme som holder liv i Finse. De siste jernbanejobbene forsvant da Finse Stasjon ble ubemannet i oktober 2016, og et over 100 år langt kapittel var avsluttet. I dag strømmer turister til fra alle verdens hjørner for å nyte naturen og opplevelsene den gir.

De største aktørene:

OBAS, Bergen Rørteknikk, Frøland & Noss, Borgen & Bing Lorentzen, Konstruksjonsteknikk, Firefly, Bekken Snekkerverksted.

Bestyrerne

Edvar og Rigmor har vært viktige for prosjektet både under planleggingen og gjennomføringen.

Utsikt fra Finsehytta 27. juni 2021
Utsikt fra Finsehytta 27. juni 2021 Foto: Siri G. Bekkhus

Skrevet av Lene Tveit 11. juli 2021